دانشجویی که می خواست طلبه شود
دانشجویی که می خواست طلبه شود
شاید به جرأت بتوان گفت یکی از قشرهایی که تقریبا هیچ رسانه ای از صدا و سیما گرفته تا روزنامه ها و سایت ها، به مسایل و مشکلات و حتی تاثیرات آنها نمی پردازند، طلبه هایی هستند که زمانی دانشجو بوده اند. شاید برای بعضی ها خروج از فضای دانشجویی و ورود به عالم طلبگی، سؤال برانگیز و حتی عجیب باشد و این تعجب زمانی زیادتر می شود که بفهمند شمار قابل توجهی از آنها، در دانشگاههای برتر کشور تحصیل می کردند و جزء دانشجویان سطح بالای علمی بوده اند.
زمانی که ماها دوران دبیرستان را می گذراندیم، فکر و توجهمان مثل اکثر دانش آموزان به غولِ استعدادسوزی به نام کنکور بود و این سیل توجه، امکان فکر کردن آزاد و منطقی را در مورد بسیاری از مسایل، از خیلی از ماها گرفته بود؛ به همین خاطر خیلی از دانش آموزان بودند که بدون توجه به علایق و استعدادهایشان و بالاتر از اینها بدون توجه به تکلیفشان فقط به "ورود به دانشگاه" فکر میکردند.
بعد از عبور از سد کنکور، فردی که قبل از این در یک محیط بسته به نام دبیرستان -با تمام ضعفهایش در پرورش معرفتی و دینی دانش آموزان- بود، وارد محیط دانشگاه با هزار جور سلیقه و آرا و افکار می شود و با فضاهای مختلف اعم از مذهبی و روشنفکری، جنبش ها و تشکل های دانشجویی، مسایل مختلف جهانی، شبهات مطرح در جامعه و ... آشنا می شود. علی ایحال عده ای با آشنایی به این مسایل و خلأهای فکری-معرفتی مطرح در جامعه و از همه مهمتر احساس کمبود معرفت دینی عمیق در خود، با توجه به دغدغه هایی که دارند، برای ادامه ی تحصیلشان، علوم دینی را انتخاب می کنند تا بتوانند از سرچشمه سیراب شوند.
این حرکت میمون مسایل و مشکلات مخصوص به خود را نیز دارد و غرض اصلی از این نوشته نیز مطرح کردن برخی از این مشکلات و ان شاءالله حل شدن آنها توسط مسئولین است:
یکی از مشکلات قبل از ورود به حوزه برای دانشجویان، ناعادلانه و غیر منطقی بودن گزینش آنهاست.از غیر دانشجویان برای ورود به حوزه علمیه امتحان کتبی و مصاحبه گرفته می شود ولیمعیار برای دانشجویان فقط معدل آنها در دوران دانشجویی است بدون توجه به دانشگاه و رشته تحصیلی!برای مثال اگر دو دانشجوی متقاضی برای ورود به حوزه، یکی دانشجوی ریاضی محض دانشگاه شریف با معدل ۱۶ و دیگری دانشجوی تربیت بدنی در یک روستای دورافتاده با معدل ۱۶/۵باشند، با معیاری که الان وجود دارد، اولویت با دانشجوی رشته ی تربیت بدنی است!!!
مشکل دیگر-با توجه به افزایش سالانه دانشجویان متقاضی ورود به حوزه- که برای این افراد وجود دارد، کمبود مدارس علمیه مخصوص طلاب دانشجو است.تعداد قابل توجهی از طلاب به همین دلیل مجبورند در مدارسی درس بخوانند که افراد دیپلمی و حتی سیکلی درس می خوانند که این باعث کند شدن پیشرفت در مراحل تحصیلی اشان می شود.
از دیگر مشکلات طلاب دانشجو، نزدیکی سن آنها برای ازدواج و تامین مخارج زندگی مشترک و مسایل و مشکلات مربوط به این قضیه است. به نظر می رسد شهریه ی طلبه ی بیست و چند ساله و در شرف تشکیل خانواده با مثلا طلبه ای که تازه مدرک سیکل دریافت کرده است نباید برابر باشد؟
علی ایحال با توجه به تاثیر و نقش مهمی که این دسته از طلاب در آینده نظام اسلامی خواهند داشت، امیدواریم با سفر پر خیر و برکت حضرت آقا به شهر مقدس قم و دیدارهای فشرده و پر محتوا با علما و تصمیم گیرندگان حوزه ی علمیه، این قبیل مشکلات نیز هر چه سریعتر حل شوند ان شاءالله.
والعاقبة للمتقین
- ۸۹/۰۸/۲۶